Menu
Jsme na Facebooku

aktuality

V dětské stravě je až čtyřikrát více soli než je doporučeno | 09. 12. 2010

V průzkumu bylo zjištěno, že už ve věku mezi šesti a dvanácti měsíci mají děti ve stravě nadbytek soli, a to v 80 % případů. Ve věkové skupině 1 až 1,5 roku je to dokonce 95 % dětí a u dětí ještě starších už bylo doporučené množství sodíku překročeno u všech. U některých byl nadbytek soli dokonce až čtyřnásobný.

Nadměrná konzukace soli byla zjištěna i u dětí, které byly kojeny a dokrmovány pečlivě připravenou domácí stravou. Nešvarem je především konzumace přesoleného pečiva, které mnohé děti dostávají už od kojeneckého věku. Později se k tomu přidávají ještě uzeniny, sýry, solená másla a jiné potraviny s vysokým obsahem soli. Při nákupu hotové stravy pro děti by se rodiče měli zaměřit na obsah soli v ní. Ten by měl být co nejnižší.

Přesolováním stravy je dětem položen základ velmi špatného výživového trendu, který značně negativně působí na zdravotní stav dětí. Zvyšuje se zátěž pro srdce a celý kardiovaskulární systém a už u dětí školního věku lékaři často diagnostikují vysoký krevní tlak a jiné nežádoucí důsledky nadměrné konzumace soli. Riziko nadměrného příjmu soli v kojeneckém a batolecím věku pak spočívá hlavně v přetěžování ledvin, které v tomto období ještě nejsou dostatečně zralé.

Dalším podceňovaným rizikem je pěstování návyku na slanou chuť, který je zpravidla silný a s věkem se stupňuje. Ve vyšším věku děti sedí u počítačů, mají málo pohybu, jedí slané chipsy, hranolky, oříšky a zapíjejí je kolou. To pak vede k nadváze, obezitě a následně kardiovaskulárním onemocněním.Rodiče by neměli dávat malým dětem jídla, která jedí dospělí, protože jsou většinou nadměrně slaná. Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrně slanou chuť nenavyknout.

...návrat zpět

Vyhledávání
Kontakt

Mgr. Leona Meindlová
Seifertova 57, Jihlava 586 01
+420 565 551 111
+420 606 944 656
e-mail: leona@hubnuti4you.cz

Individuální jídelníček přesně na míru

edited by N.E.S.P.I.